Map
Platser i Resenären Skriv ut
Resenären

Bästa resmålen enligt äventyraren Annelie Pompe

Av: Redaktionen
Publicerad: 08/07 2013
Annelie Pompes liv består av att ge sig ut på äventyrliga resor och utmana sig själv i fysiskt krävande sporter. Hon är den enda svenska kvinna som har bestigit Mount Everest från norrsidan och 2010 slog hon världsrekordet i fridykning med ett dyk ner till 126 meter. Och hon älskar att åka på roadtrip!

Annelie Pompe. Foto: privat

– Jag har ju vuxit upp med att bila genom Europa. Min familj hade aldrig någon sommarstuga, som nästan alla mina kompisar hade, och jag var lite avundsjuk på dem ibland. Men nu har jag insett att det ju är mycket större och roligare att få bila runt och uppleva. Man lär sig saker och lever mer när man reser. Jag minns till exempel hur vi åkte in i nordöstra Tjeckien, och jag blev helt överraskad att där fanns så otroligt vackra skogar och klippor.

Vågsurfing i spanska Galicien

– En ny favorit för mig är stranden Pantin i området Galicien i Spanien, med helt fantastisk vågsurfing. Jag har precis lärt mig att vågsurfa och är helt uppslukad av alla nya grepp och att lära kroppen att hålla balansen på ett annat sätt än jag är van vid. Det är så himla roligt att man glömmer att äta, tänker ”en våg till, en våg till” tills det blivit mörkt och man bara ”oj nu kanske vi måste sluta”. Du är som ett med naturen och det är en fantastisk känsla.

Lite klättring mellan surfandet i Galicien. Foto: privat

Exotisk fridykning i ett av världens klaraste hav 

Fridykning är benämningen för all dykning som sker utan syrgastuber och där man håller andan istället. En av Annelies favoritplatser för fridykning är kroatiska Makarska, en mindre hamnstad med många dykskolor som ordnar utfärder. Makarska har också ett sevärt snäckmuseum. 

– Här finns det mycket stenar under vattnet, vilket gör det lätt att komma i. Och så blir det djupare allteftersom och du kan få fina undervattensvyer, och även dyka. Vid mitt besök hade jag aldrig dykt i Adriatiska havet förut, så jag såg massa fiskar som jag aldrig hade sett förut. Det kändes exotiskt. 

Klättring och utförsåkning i Chamonix

Argentière. Foto: Patrick Nouhailler

– Jag älskar att åka skidor, men även att klättra och vandra. Chamonix är fint året om och jag har varit där säkert tio gånger på vintern och lika många gånger på sommaren. Jag brukar bo i byn Argentière, som ligger en halvtimma öster om Chamonix längre in i dalen. Här kan man gå till skidsystemen, och det är en lite mer genuin by. Inte så mycket party – man är där för att åka skidor. 

Och på somrarna klättrar du?
– Ja. Det finns så himla många klättringsställen runt Chamonix, precis överallt! Klätterklippor finns bara tio minuters promenad från centrum. Och det är så skönt med fransmännen, eftersom för dem är klättring något helt naturligt. På söndagarna tar man med sig hela familjen ut på klättring och har med sig en baguette och sådär. Det är jätteroligt. Man klättrar inte för att prestera utan för det sociala. Man hälsar på varandra och njuter av naturen. Det tycker jag är underbart!